Graduan perlu miliki nilai kemanusiaan, tingkat kebolehpasaran

Artikel asal : Awani

PARIS: Kementerian Pendidikan Malaysia berhasrat untuk melahirkan graduan masa depan yang memiliki kemahiran, kebolehan dan nilai kemanusiaan yang diperlukan untuk menyesuaikan dengan kepesatan perubahan teknologi.

Menterinya, Maszlee Malik berkata ini kerana globalisasi dan Revolusi Industri 4.0 (IR4.0) akan mengubah masa depan pekerjaan disebabkan banyak pekerjaan yang sedia ada tidak lagi akan wujud.

Oleh itu, institusi pengajian tinggi mesti tahu apa yang dicari oleh majikan, dan mempersiapkan pelajar untuk membina kecekapan yang akan membantu mereka untuk berdiri sama tinggi seiring dengan persaingan," katanya.

Maszlee berkata demikian kepada kira-kira 65 pelajar Malaysia dari dan luar Paris pada sesi temu mesra di Rumah Malaysia, kediaman rasmi Duta Besar Malaysia ke Perancis Datuk Azfar Mohammad Mustafa di sini pada Ahad.

Beliau berkata: "IR 4.0 adalah era yang mencabar terutama untuk nilai-nilai kemanusiaan. Ia bukan hanya mengenai pembelajaran komputer dan mesin tetapi lebih daripada itu melibatkan perancangan bakat dan inovasi.

"Kita mesti bersedia untuk menghadapinya. Ketika teknologi semakin maju, kita perlu terus mengekalkan nilai kita dengan menghormati satu sama lain dan melengkapkan dengan kemahiran yang dinilai oleh pekerja masa depan," katanya.

Berkongsi aspirasi kerajaan Malaysia dan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (SPV2030), Maszlee menegaskan bahawa belia Malaysia mempunyai peranan penting dalam pembangunan negara selaras dengan SPV2030.

Beliau berkata, ini menunjukkan komitmen kerajaan untuk melahirkan lebih banyak pekerja yang mempunyai kemahiran pada masa depan.

Maszlee berkata beliau sering mendengar aduan dari para pengusaha bahawa pelajar yang baru tamat pengajian tidak mempunyai kemahiran dan tidak dapat bertutur dalam bahasa Inggeris dan mendorong kementerian untuk melibatkan pemain industri bagi menilai program dan aktiviti kokurikulum yang ditawarkan di institusi pendidikan tinggi setiap tahun.

"Kami mendapati bahawa institusi berkenaan tidak menawarkan kemahiran sepatutnya yang diperlukan oleh syarikat, menyebabkan kebolehpasaran graduan Malaysia dalam negara dan di global tidak dapat dicapai," katanya.

Kemudian, semasa sesi soal jawab, Maszlee berkata adalah penting untuk memastikan pelajar melengkapkan diri dengan kemahiran canggih yang dinilai oleh majikan di peringkat global.

"Institusi pengajian tinggi juga perlu memainkan peranan dan tanggungjawab mereka untuk mempersiapkan pelajar untuk memasuki alam pekerjaan.

"Ini akan meningkatkan daya saing dan memastikan kesiapsiagaan pelajar dalam industri," kata Maszlee semasa menjawab soalan oleh pelajar kejuruteraan kimia tahun keempat dari ESCM Strasbrough University, B. Arvinderan, 22.

Kepada soalan oleh Muhammad Nasrullah Zulkafli, 25 tahun dari University of Technology Belfort Montebeliard mengenai bagaimana untuk mempromosikan lagi integrasi kaum besar di kalangan pelajar ke arah mengukuhkan perpaduan, Maszlee berkata: "Satu pasukan petugas akan dibentuk untuk mengemukakan kertas cadangan kepada Kabinet dengan melibatkan semua kementerian dan agensi berkaitan untuk memupuk keharmonian kaum, integrasi dan perpaduan antara kaum."

Maszlee kini berada di Paris kerana mewakili Malaysia pada Sidang ke-40 Persidangan Agung Pertubuhan Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

-- BERNAMA