Kursus ijazah di MTUN bukti kemampuan graduan KV

Artikel asal : Oleh Mohd Khairul Anam Md Khairudin
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Foto hiasan

 

MAHASISWA Kolej Vokasional (KV) tentunya boleh menarik nafas lega dengan pengumuman kerajaan menerusi Belanjawan 2020, baru-baru ini apabila Rangkaian Universiti Teknikal Malaysia (MTUN) akan mula menawarkan kursus ijazah untuk pelajar yang menamatkan pengajian di KV bermula tahun depan.

Perkhabaran gembira ini menangkis laporan media sebelum ini yang menyatakan graduan KV tidak layak melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah sarjana muda biarpun mempunyai Diploma Vokasional Malaysia (DVM) kerana universiti awam (UA) tidak mengiktiraf diploma terbabit dek gagal memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

TVET, Politeknik, MTUN

Read more: Kursus ijazah di MTUN bukti kemampuan graduan KV

  • Created on .

Kampus mesra siswa OKU [METROTV]

Artikel asal : Metro - Oleh Fazurawati Che Lah
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BARU-BARU ini, Menteri Pendidikan mewajibkan semua 20 universiti awam di seluruh negara melaksanakan Dasar Inklusif Orang Kurang Upaya (OKU) dan menubuhkan Unit Perkhidmatan OKU bermula sesi kemasukan mahasiswa 2019/2020.

Menterinya, Dr Maszlee Malik, berkata dasar itu dilaksanakan bertujuan menghapuskan pengasingan penuntut OKU daripada penuntut lain menerusi garis panduan yang dibangunkan Kementerian Pendidikan.

Read more: Kampus mesra siswa OKU [METROTV]

  • Created on .

Biadab! Graduan protes di pentas konvo

Sinar Harian | Diterbitkan pada Oktober 15, 2019 08:19 MYTGraduan protes di pentas majlis istiadat konvokesyen tular di media sosial. Foto Sinar Harian / Twitter Hazwan Syafiq


TINDAKAN nekad seorang graduan sebuah universiti tempatan menjerit dan menunjukkan tanda protes sejurus selepas menerima skrol ijazah sarjana muda dalam majlis istiadat konvokesyen mengundang kecaman daripada netizen.

Menerusi perkongsian video di Twitter Hazwan Syafiq, rakaman durasi 14 saat itu memaparkan seorang lelaki menjerit sambil memegang kertas melaungkan "undur VC" dan "ini tanah Malaysia" tular di media sosial.

Ciap Hazwan, tindakan itu sangat memalukan kerana ia adalah majlis rasmi selain dihadiri oleh tetamu kehormat dan ibu bapa.

Read more: Biadab! Graduan protes di pentas konvo

  • Created on .

75 juta kerja bakal pupus

Artikel asal : Harian Metro

Salman HamatAmir Abd Hamid dan Muhammad Saufi Hassan dan Mahaizura Abd Malik
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 

MENJELANG 2022, dianggarkan 133 juta jenis pekerjaan di dunia akan berubah menjadi pekerjaan baharu manakala 75 juta lagi akan pupus akibat perkembangan teknologi.

Dapatan itu diperoleh hasil Laporan Pekerjaan Masa Hadapan 2018 yang dirumuskan World Economic Forum dalam persidangannya di Switzerland tahun lalu.

Pengarah Institut Maklumat dan Analisis Pasaran Buruh (ILMIA) Wan Zulkfli Wan Setapa berkata, dapatan itu menunjukkan 10 pekerjaan terbaharu bakal mengambil alih pasaran kerja dunia menggantikan 10 lagi pekerjaan semasa atau bakal pupus.

“Pekerjaan baharu ini merujuk kepada kerja sedia ada dan akan menjadi pekerjaan kritikal atau penting pada masa hadapan manakala pekerjaan pupus merujuk kepada kerja semasa tetapi permintaan atau kepentingan semakin berkurangan.

 

Read more: 75 juta kerja bakal pupus

  • Created on .
Faculty of Mechanical and Manufacturing Engineering, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor, Malaysia

Tel: +6074537700   ||   Fax: +6074536080

FKMP 2019© Copyright Reserved